☏   +306949299772

Η Περιοχή

Αναμφισβήτητα το Αθαμάνιο κατέχει δεσπόζουσα θέση ανάμεσα στα χωριά του Δήμου Αθαμανίας. Χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 760 μέτρων, ξεδιπλώνει τις ομορφιές του προκαλώντας τον επισκέπτη να περιπλανηθεί σε εντυπωσιακά τοπία και μοναδικές εικόνες.

Τα σπίτια του χωριού με τις φροντισμένες αυλές και τις κληματαριές, ξεκινούν από ψηλά, σκαρφαλωμένα στα ριζά των Ανατολικών Τζουμέρκων - λες και προσπαθούν να "κλέψουν" κάτι λίγο απ΄το ύψος των επιβλητικών κορυφών - χαμηλώνουν γλυκά στη συνέχεια, φωλιασμένα σε ομαλή πλαγιά που ντύνεται κάθε φορά στα χρώματα και τις μυρωδιές των εποχών, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο οικιστικό σύνολο, ανάμεσα σε δέντρα και περιβόλια.

Ανατολικά και δυτικά, άλλες ορθοπλαγιές κατάφυτες από έλατα συμπληρώνουν το σκούρο χρώμα τους σ΄όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, αφήνοντας ωστόσο όλη την όψη του χωριού, εκτεθειμένη στο θαυμασμό κάθε επισκέπτη ή περιηγητή.

Ανηφορίζεις ψηλά, ως τη θέση Αγ. Κυριακή, φτάνεις στο ξύλινο κιόσκι και αφήνεις το βλέμμα σου να εξερευνήσει το τοπίο όλο, δίπλα σου και κοντά σου και πιο μακριά την τεθλασμένη, από αμέτρητες βουνοκορφές, γραμμή του ορίζοντα.

Και ακόμα ψηλότερα στη θέση "Σταυρός", με την εντυπωσιακή πανοραμική θέα, προσαρμόζεις την αναπνοή σου και τους κτύπους της καρδιάς σου στις δυνατές ανάσες του τοπίου και των "κορυφαίων" εικόνων.

Στην καρδιά του Αθαμανίου, την μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία, με τα καφενεία και τις ψησταριές αραδιασμένα σαν σε βιτρίνα και τον ενοριακό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, δεσπόζει μοναχικός και κυρίαρχος ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος, εξαίσιο δώρο της φύσης, στη μνήμη κάθε επισκέπτη.

ΟΙΚΙΣΜΟΙ: Αμπέλια, Κορακάδα, Παλαιοχώρι, Πλάτανος, Σκαλούλα, Τελήσιο.

Αξιοθέατα

Η Κόκκινη Εκκλησιά

Η Κόκκινη Εκκλησιά ή Παναγία Βελλάς είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που δημιούργησε κατά τον 13ο αιώνα στην Ήπειρο η ένδοξος δυναστεία των Κομνηνοδουκάδων. Βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι, 3 χιλ. νότια του Βουργαρελίου. Χτίστηκε το 1281, είναι δηλ. προγενέστερη της Παρηγορίτισσας Άρτας, με δαπάνη του Θεοδώρου Τσιμισκή, πρωτοστράτορα της Βυζαντινής Αυλής. Είναι δίστηλος σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με μία μόνο τρίπλευρη αψίδα και με τριμερή νάρθηκα.

Ο ακαδημαϊκός Αναστάσιος Ορλάνδος αναφέρει σχετικά με το όνομα: Η ονομασία Κόκκινη Εκκλησιά οφείλεται προφανώς στο ζωηρώς ερυθρό χρώμα των πλίνθων, από τις οποίες αποτελείται η τοιχοποιϊα του ναού. Παναγία Βελλάς δε ονομάστηκε λόγω της σχέσης της με την επισκοπή ή τη μονή Βελλάς.

Στις τοιχογραφίες που διατηρούνται αποσπασματικά και με φθορές και χρονολογούνται στα 1295, εικονίζονται άγιοι και λαϊκοί, όπως οι κτήτορες Θεόδωρος Τσιμισκής και η σύζυγος του Μαρία, ο αδελφός του Ιωάννης και η σύζυγός του Άννα, οι δεσπόται Νικηφόρος και Άννα. Ο ναός είναι αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου.

Πριν 2 χρόνια έγινε η τελευταία συντήρηση του μνημείου από τη Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Νερόμυλοι- Νεροτριβές:

Νερόμυλος (Κωσταβασίλη) στη θέση Ραχιωτέικα στο Κάτω Αθαμάνιο

Νερόμυλος (Καφκιά) στο Παλαιοκάτουνο

Νερόμυλος (Τζώνη) στη θέση Σαρρή στο Παλαιοκάτουνο

1ος Νερόμυλος - Νεροτριβή (Μήτσος Δήμος) στη θέση Αραβίτσα στο Παλαιοκάτουνο

2ος Νερόμυλος - Μαντάνι (Δημ. Κολοκύθας) στην θέση Αραβίτσα στο Παλαιοκάτουνο

Νεροτριβή στο Βουργαρέλι

Νερόμυλος - Νεροτριβή (Τζαδήμα) στον Αγ. Παντελεήμονα Κυψέλης.

Νερόμυλος (ιδιοκτησία Εκκλησίας) στη θέση Καλλονή στην Κυψέλη. Κρυγμένο μνημείο.

1ος Νερόμυλος - Νεροτριβή (Ιδιοκτησία Εκκλησίας) στη θέση Γκούρα, στην Κυψέλη. Κηρυγμένο μνημείο.

2οε Νερόμυλος - Νεροτριβή (Ιδιοκτησία Εκκλησίας) στη θέση Γκούρα, στην Κυψέλη . Κηρυγμένο μνημείο.

Νερόμυλος - Νεροτριβή (Ιδιοκτησία Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου) στο κάτω άκρο του Καταρράκτη. Κηρυγμένο μνημείο.

Νερόμυλος - Νεροτριβή (Ιδιοκτησία Ι.Μ. Αγ. Αικατερίνης) στον Καταρράκτη. Κηρυγμένο μνημείο.

Νερόμυλος (Χρ. Γραβιά) στην Σγάρα Περιοχής Καταρράκτη. Κηρυγμένο μνημείο.

Νερόμυλος (Ιδιοκτησία Εκκλησίας) στην Άγναντα. Κηρυγμένο μνημείο.

Νερόμυλος - Νεροτριβή - Μαντάνια (Ιδιοκτησία Εκκλησίας) στην Άγναντα (Ο.Τ.Ε). κηρυγμένο μνημείο.

Λαογραφικό Μουσείο: (Χαρ. Καράλης) στην Κυψέλη

Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες στα Τζουμέρκα και οι εναλλακτικές λύσεις ποικίλουν ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, ανεξαρτήτου ηλικίας. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει τη διαμονή του αξέχαστη και περιπετειώδη με:

Πεζοπορία στο ελατοδάσος ή στις κορυφές των Τζουμέρκων και στους καταρράκτες. Οff road 4x4.

Μπορούμε να σας προτείνουμε διάφορες διαδρομές με τζιπ μέσα σε δασικούς δρόμους για δράση και περιπέτεια, με απίστευτα τοπία και μοναδική θέα που κόβει την ανάσα Rafting και καγιάκ στον ποταμό Άραχθο

Ψάρεμα στα ποτάμια Άραχθο και Αχελώο

Κυνήγι στα Τζουμέρκα και σε γύρω περιοχές

Αγροτουρισμός, συμμετοχή σε κτηνοτροφικές δραστηριότητες

Για τους χειμερινούς μήνες, αξίζουν οι βόλτες με τα μηχανάκια χιονιού.